Гигантското влияние на спецслужбите,  с което се сблъскваме днес е

...
Гигантското влияние на спецслужбите,  с което се сблъскваме днес е
Коментари Харесай

Юрий Фелштински: Путин не е Франко, Сталин, Мусолини или Хитлер – той е функция на ФСБ, тя трябва да бъде разпусната и забранена

Гигантското въздействие на спецслужбите,  с което се сблъскваме през днешния ден е било заложено от Дзержински

Съществува риск, че Русия ще разположи в Беларус нуклеарно оръжие и ще стартира нуклеарна офанзива против  страни от Източна Европа, споделя известният историк и анализатор

Интервю на Влад Зерницкий, Первое радио

- В последните години в Русия беше основана идеалната система за безгранична власт: дисциплиниран, зомбиран народ, правдиво корумпирано обграждане, неявяване на правото, гигантско въздействие на спецслужбите. Всичко това заслуга единствено на Путин ли е или основите са сложени още преди него?

- Безусловно това не е заслуга единствено на един човек. Това е заслуга на цялата система на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) основана през 1917 година от Дзержински и Ленин. И в случай че търсим, по този начин да се каже, първопричината на равнище водач, това абсолютно е Дзержински, а не Путин. Всичко това, с което се сблъскваме през днешния ден е било заложено от Дзержински.
А Путин беше подложен във властта през 2000 година от държавна сигурност. В някакъв смисъл на него му провървя, той беше трети по ред на опашката. Преди него беше Примаков, някогашният шеф на Федералната работа за сигурност, беше Степашин, също шеф на държавна сигурност, която тогава се наричаше ФСК. Елцин не ги избра по редица справедливи и субективни аргументи, а по тази причина избра третия от листата – Путин. Кои са били четвърти, пети, шести в този лист, евентуално няма да научим в никакъв случай.

- Да разбирам ли, че в случай че Путин не беше човек на спецслужбите, той въобще нямаше да се добере до властта? Във всеки случай е трябвало да бъде човек или от държавна сигурност или от външното разузнаване, по този начин ли?

-Безусловно. Това може да се каже със 100% гаранция. Изобщо, когато се огледам обратно, към 90-те години и се попитам за какво в Русия не победи демокрацията, ми излиза наяве, едвам Елцин не ги избра по редица справедливи и субективни аргументи, а по тази причина избра третия от листата – Путин.
Просто това никой не го виждаше тогава или не искаше да го види, или не можеше да го види поради доста умелата агитация на същите тези служби. Те споделиха на народа, и това изглеждаше доста правдоподобно, че в Русия всичко се ръководи от олигарсите. Всъщност, не те, а спецслужбите управляваха всичко. Те бяха внедрени във всички съществени финансови и стопански структури в страната, зад всеки олигарх стоеше почитан представител на спецслужбите, те им дишаха във врата непрестанно на същите тези олигарси. Те направляваха всичко доста добре и към 2000 година, даже по-рано – през 1999 година – те по някакъв метод убедиха, принудиха Елцин да подаде предварително оставка. Манипулирайки законодателната система те направиха Путин де факто президент още преди изборите: спомнете си по какъв начин Елцин го разгласи за „ изпълняващ длъжността президент “. Нали разбирате, че в страна като Русия, в която демократични институции, даже в случай че въобще ги има, са в зародишно положение, този „ изпълняващ длъжността “ е в действителност президент. А против настоящия президент на народа му е някакси комплицирано да гласоподава. Така че бяха основани съществени условия Путин да стане президент на изборите. 
Но основната, сериозната мощ, която го направи президент беше ФСБ, което стоеше зад тила му.

- Съществуват доста догатки кой ще бъде неговият правоприемник от позиция на това по какъв начин ще се развие обстановката с войната в Украйна, ще бъде ли прекъсната. Но от Ваша позиция, този човек също ли ще бъде от спецслужбите?

-Да допуснем, че на следващия ден на главата на Путин падне тухла или той падне по стълбите и си счупи врата или просто почине, подобен е животът, и пристигна нов човек. 
Готови ли сме да предположим, че той неотложно ще приключи военните дейности в Украйна, ще изтегли войските, ще се извини пред целия свят за стореното, ще признае границите от 2007 година, ще изплати на Украйна и на всички украинци обезщетения, като хвърли всички приходи на „ Газпром “ и нефтената индустрия за това?

Можем ли да си го представим? 
Мисля, че не.
И не можем да си го представим, тъй като в действителност разбираме, че Путин самичък по себе си не е деспот в класическия смисъл на тази дума. Той не е Франко, не е Сталин, не е Мусолини, не е Хитлер. Той е човек доведен на власт от една институция. И до момента в който не се избавим от тази институция нищо няма да се промени в Русия. Няма да е допустимо. 
Ако ние създадем условия, при които тази институция да бъде разпусната и неразрешена, тогава можем да приказваме за това кой ще бъде президент. В някакъв смисъл няма значение кой, само че значимото е той да е определен и да не е ФСБ. Това е основното изискване в Русия да настъпят някакви съществени промени.

- Авторите на наръчници за пропагандистите преди препоръчваха той да бъде сравняван с Петър Първи. Но в този момент новите инструкции са за Александър Невски. Като историк, каква мисъл, съгласно Вас, желаят да заложат в главите на руснаците от Кремъл? И за какво?

-Петър Първи се е опитвал да отвори прозорец към Европа за Русия, да сближи Русия с Европа, а Путин прави тъкмо противоположното. Той желае да изцяло откъсне Русия, която през 90 и 91 година доста се беше сближила с Европа, което му се удаде с войната срещу Украйна.
Ако погледнем външополитическата му стратегия, която е доста амбициозна, той се пробва да възвърне Съветския съюз с всичките му републики, а Източна Европа още веднъж да попадне под въздействието на Руската федерация или на новата съветска империя. Но във вътрешно политически проект посредством войната в Украйна Путин трансформира Руската федерация в абсолютния Съветски съюз. И отчитайки, че това постоянно е било негова фантазия,  той го е казвал доста пъти и напълно намерено, би трябвало да кажем, че той я осъществя много сполучливо. Оказа се, че с цел да се извърши тази фантазия е задоволително да стартира пълномащабна война с Украйна. И внезапно Руската федерация се трансформира в остарелия Съветски съюз с послешното население, безусловно послушния парламент. Във вътрешен проект той съумя, само че още не е схванал, че във външнополотически проект се провали. Той счита, че всичко едвам в този момент стартира. 
Макар аз ненапълно да съм склонен с това, аз не считам, че войната с Украйна е краят на нашите проблеми. Аз считам, че това е единствено началото.

- Но не разбирам за какво той желае тази изолираност? Дори да възвръща Съветския съюз, за какво не желае да е сътрудник с Европа, със Запада? Това не ми го побира главата.

- Защото от позиция на Путин и на държавна сигурност, всички неуспехи на Съюз на съветските социалистически републики и разпадът на Съюз на съветските социалистически републики са породени от това, че над Комитет за Държавна сигурност (на СССР), над спецслужбите е имало политически надзор. И през 91-ва година държавна сигурност се избави от този надзор. И в този момент те осъществят програмата, за която са мечтали през целия си живот.
А Путин счита, че основната, световната неточност и на Съюз на съветските социалистически републики, и на Русия, е в партньорството със Запада. Според него, със Запада не би трябвало да се партнира, а да се води война и да бъде побеждаван. Путин счита Запада за слаб, че няма да издържи на ескалацията на заканите с нуклеарно оръжие и ще се съобщи. Путин и до момента счита, че когато се стигне до идващото равнище на ескалация всички ще се предадат.
Той бърка, само че той има друга позиция към нещата и е мъчно да бъде уверен, че е сбъркал, че тази тактичност е губеща, да не приказваме, че е незаконна и ще приключи за Русия с пагубно проваляне.

- Искам да Ви попитам отново като историк – може ли, заслужено ли е да се вършат съпоставения сред модерна Русия и Третия райх и сред войната с Украйна с войната на Германия със Съветския съюз?

-Има напълно директна прилика сред дейностите на Путин в интервала 2008 – 2021 година с дейностите на Хитлер, който стартира със завземането на територии обитаеми с германци, със основаването на идеологията, че всички германци би трябвало да живеят в една страна. Всъщност Путин е заимствал тази доктрина създавайки философията на „ съветския свят “, както и тезата, че Руската федерация е длъжна да завземе всички територии, на които живеят компактни маси съветско население.
Но очевидната прилика, съгласно мен, е, че 1 септември 1939 година е 24 февруари 2022 година. За мен това е датата, началото на Трета международна война. Въпросът е по кое време ще приключи, тъй като Украйна доста мощно му обърка картите, по какъв начин тъкмо ще приключи и каква цена ще платим за всичко това?
Ние може би не си даваме изцяло сметка за това в този момент, само че Украйна избави Европа.
Сега, след шест месеца война, картината е напълно друга. Оказа се, че Русия няма войска, задоволителна да превземе Украйна. Вече и дума не може да става, че украински жители могат да бъдат взети или мобилизирани в армията на Русия и употребявани за следващи офанзиви против страни от НАТО. Този проект изцяло се провали.
Путин има един запас – доста сериозен, доста рисков – нуклеарното оръжие. Неслучайно в последно време доста постоянно чуваме и от съветското управление, и от Лукашенко, за това „ тактическо нуклеарно оръжие “, повтарят ни листата на страните, които се намират в зоната на риска: Украйна, Полша и Литва. Съществува риск, че Русия ще разположи в Беларус нуклеарно оръжие и ще стартира нуклеарна офанзива срещу някои съответни страни от Източна Европа.
Искрено се надявам, че в случай че стане известно, че той реалокира нуклеарни оръжия в Беларус, НАТО няма да му разреши да премине тази алена линия и ще бъдат нанесени превантивни удари по Беларус.
В това отношение, съгласно мен, Западът би трябвало да схване израелската тактичност: да се нанасят превантивни удари. Твърде рисковано би било да се чака той да разположи нуклеарно оръжие в Беларус. Тогава ще е прекомерно късно. Той сигурно ще нападна от нейната територия. Путин по тази причина остави Беларус официално самостоятелна страна, а не я анексира. 
И втората заплаха също е обвързвана с нуклеарното оръжие и това е предаване на нуклеарно оръжие или технология на Иран. Затова доста деликатно би трябвало да се наблюдават руско-иранските връзки. Ние доста добре знаем какво е нужно на Иран от Русия – нуклеарно оръжие.

Превод: Faktor.bg
 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР